22-02-2015

Over Simon en Simonie

"Op Paaszondag 1475 werd in een beek in Trente het 2- of 3-jarige kind Simon dood aangetroffen."

"Het kind was sinds Witte Donderdag vermist. Samen met andere leden van de joodse gemeenschap werd de joodse Samuel verdacht van de moord om rituele redenen. Na een opzienbarend proces en bekentenissen onder foltering werd geoordeeld dat het kind het slachtoffer was geweest van een rituele moord door de joden en 14 van hen werden terechtgesteld.
De verspreiding van het bericht over de moord op Simon van Trente was een der eerste mediagebeurtenissen, die mogelijk werd gemaakt door de recente uitvinding van de boekdrukkunst."


Het bloedsprookje
De eerste mediahype

De daders van de moord op Simon van Trente werd in de schoenen van de Joden geschoven.  De verering van Simon van Trente werd aangemoedigd en erkend onder Paus Sixtus VI.  Simon werd Martelaar door Gregorius XIII (gregoriaanse kalender) en later zelfs Heilige verklaard, kreeg bijhorende kapel  San Simonino.  In 1965 werd het verhaal afgedaan als gerechtelijke dwaling onder Paulus VI.

Paus Sixtus VI is geboren als Francesco della Rovere.  Tijdens zijn bewind verzekerde hij eveneens het ambt voor zijn familie en Paus Julius II, geboren als Giuliano della Rovere.  Het ambt werd verkregen door simonie , de verkoop van geestelijke ambten in enge zin en heilige zaken in het algemeen.

De grootste tegenstander van Julius II was Alfonso de Borja (zie Ecce Homo).  De rivaliteit kwam tot een climax in het Conclaaf van 1492 waarna Alfonso de heilige stoel opkocht, door nog meer simonie.

Wat wilde men met Simon van Trente verbergen, een historische cold case, als het de joden niet waren wie waren de echte daders van het kindermisbruik?

Opmerkelijk dat met de eerste Mediahype, een bloedsprookje, de cultus van San Simonino opkomt gelijktijdig met de ongebreidelde Simonie en dus synoniem kan gesteld worden met de Corruptie van Clerus en heiligverklaring van Simon als ultieme absolutie ervan.  Daarenboven met de verheerlijking van valse aanklachten omtrent een geval van kindermisbruik, zie Over Slachtoffers en Benadeelden.  Het is een coverstory om de ware toedrachten achter de Sancta Sedes , de Apostolische Stoel, het Petrusambt te bedekken (zie Concerning Inspiration).   De naam bij geboorte van de apostel Petrus, was Simon, genaamd Peter, dus Simon Peter, Simonie "het ambt kopen" = "de naam kopen" = "als Voornaam aanzien" en daartegenover de propaganda van Simon en San Simonino.  Simon van Trente is dus meteen de eerste Trendsetter.  Een trend betekent etymologisch in een bepaalde richtig neigen, zich buigen, meelopen, zich laten rollen of in geval van de proganda een loopje nemen met de werkelijkheid.

trend [tendens] {1926-1950} < engels trend, van to trend [zich buigen, lopen, in een richting gaan], oudengels trendan, middelnederlands trenten [stappen, lopen] (vgl. drentelen, trant, omtrent).

trend (v.)
1590s, "to run or bend in a certain direction" (of rivers, coasts, etc.), from Middle English trenden "to roll about, turn, revolve," from Old English trendan "turn round, revolve, roll," from Proto-Germanic *trandijan (cognates: Old English trinde "round lump, ball," Old Frisian trind, Middle Low German trint "round," Middle Low German trent "ring, boundary," Dutch trent "circumference," Danish trind "round"); origin and connections outside Germanic uncertain. Sense of "have a general tendency" (used of events, opinions, etc.) is first recorded 1863, from the nautical sense. Related: Trended; trending.

trend (n.)"the way something bends" (coastline, mountain range, etc.), 1777, earlier "round bend of a stream" (1620s), from trend (v.); sense of "general course or direction" is from 1884. Sense of "a prevailing new tendency in popular fashion or culture" is from c.1950.


Een blijvende wrange nasmaak en pittig: de oorsprong van de berichtgeving en het onstaan van de gedrukte Pers.  Dat dit, de eerste verslaggeving, de eerste Gazet, in feite, van in den beginne propaganda was en dus een trent en daarom bedrog.

Aan paus Gregorius XIII hebben we de huidige Gregoriaanse kalender te danken ter vervanging van de Romeinse Kalender ingevoerd door Julius Ceasar, de Juliaanse kalender.  Met het Nieuwjaar op 1 Martius, 1 maart.   De verwantschappen tussen de twee kalenders is groot, aangezien het in feite om een te maken correctie betrof van 10 dagen.  Dit leidde tot een verkeerde benaming van maanden die overgenomen werden, met verkeerde definitie, omdat het nulpunt verplaatst werd.   SEPTember = 7, OCTOber = 8, NOVEMber = 11 en DECEMber = 10 (zie in verband met de Kalender en de Tempel van Saturnus: Over Kronos en Kairos)

[English synopsys: blog article about Simon of Trente, a blood libel, the origin of printed press, the origin of our modern understanding of a Trend, trendsetter; a case of childabuse to cover up and absolve simony, with a scapegoat, the jews, who also killed jesus (the  jesus hoax)]


omnia mutantur, nihil mutat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten