03-08-2015

Een loopje nemen

Ik wil stilstaan bij de trend van het lopen en de impact voor de volksgezondheid.  Waarom wordt dit als het heilsmittel gepropageerd terwijl dit toch aantoonbaar nefast is voor de gezondheid?

Laten we eens een kijkje nemen op de website van Start to Run, om inzicht te krijgen in de gedachtegang van de adherent van dit fenomeen.  De teller van Start to Run staat op 7200 facebook-profielen die dit leuk vinden.

Alle begin is natuurlijk moeilijk, dit is niet anders met sporten en daarom zal beginnen wellicht gepaard gaan met zweten en zwoegen. Maar het resultaat van het zweten en zwoegen mag gezien worden! Houd het gewenste resultaat dan ook voor ogen wanneer je het moeilijk krijgt! Ook je conditie zal sterk verbeteren wanneer je begint met hardlopen! Je conditie gaat gepaard met je uithoudingsvermogen waardoor je langer actief kan bezig blijven met iets. Dit is niet alleen het geval met sport maar dit heeft ook een effect op je werk, je zal veel geconcentreerder werken en je productiviteit zal stijgen. Ook zal je merken dat je enkele kilo's zal verliezen wanneer je lopen en/of een andere sport combineert met een goede, gevarieerde voeding. Je lichaam zal gestimuleerd worden om vet te verbranden tijdens het sporten, waardoor je slanker zal worden.
Waarom zouden we beginnen met lopen? Eerst en vooral is lopen een sport die iedereen kan uitoefenen. ... Je kan immers overal lopen en het is gratis. ... Lopen is heel gezond, je conditie en je uithoudingsvermogen gaan er op vooruit en je bent tevens nog in de gezonde buitenlucht.
De voordelen van lopen even kort samengevat...

  • Het is gezond, zowel lichamelijk als geestelijk (stress)
  • Zeer goedkoop
  • Het is een sport die je makkelijk kan beoefenen
  • Je kan overal lopen
  • Het kan de sociale contacten bevorderen wanneer men in groep gaat lopen

Hier kan men onmogelijk tegen zijn, op het eerste zicht denk je: ik kan dit onmogelijk niet leuk vinden!  De overdaad aan uitroeptekens in de eerste alinea maakt me achterdochtig.  Noem me asociaal, maar ik heb niet de drang om mijn sloefen aan te schieten en gezwind de buitenlucht tegemoet te rennen. 

Is lopen gezond?

De menselijke anatomie is niet uitgerust om langdurig te lopen.
Van nature verplaatst de mens zich al wandelend.  Het hardlopen is een natuurlijke reactie bij gevaar en zal dit een korte inspanning zijn om aan het gevaar te ontsnappen.  De lichamelijke processen die bij het lopen gepaard gaan zijn dan ook enerzijds stress, een verhoging van adrenaline en testosteron en anderzijds, euforie, een verhoging van endorfines omdat aan het denkbeeldige gevaar ontsnapt is.  Deze hormonen zorgen dat hardlopen een verslavende werking heeft omdat het het beloningssysteem op een artificiële manier beïnvloed.

Hardlopen veroorzaakt een disbalans door een teveel aan testosteron.
Testosteron is een Androgeen, het zorgt voor de ontwikkeling en behoud van mannelijke eigenschappen.  Een teveel aan testosteron is gerelateerd aan agressiviteit en asociaal gedrag.   Bij vrouwen zal dit in eerste instantie leiden tot gewichtsverlies maar het is ook een oorzaak van onvruchtbaarheid.  Het verhoogd risico op borstkanker, overbelasting en beschadiging van de borstspieren bij vrouwen is een onderbelicht effect van het hardlopen. 

De risico's op blessure is bovendien zeer groot bij het lopen.
Op korte termijn is het risico op verzwichting en spieroverbelasting.  Op lange termijn zal dit leiden tot beschadiging van het beendergestel.  Overbelasting van knieën en heupgewrichten kan leiden tot ernstige complicaties en zelfs tot de noodzaak van het plaatsen van prothesen.


Is lopen goedkoop?

Het tweede zogenaamde voordeel is dan ook meteen ontkracht aangezien de medische kosten, het werkverzuim door sportblessures, tot zelf een chronische invaliditeit het gevolg zijn van deze bezigheid.  Dit is dus allesbehalve goedkoop te noemen als men de lange termijn effecten in rekening neemt.

Is lopen sociaal?

Het gunstig sociale aspect van lopen is mijns inziens zeer twijfelachtig.  Men kan enkel samen naast elkaar lopen aangezien communicatie niet aan te raden is tijdens de inspanning.  In de meeste gevallen is dit een louter individuele bezigheid waarbij men gebruik maakt van een hoofdtelefoon waar een opzwepend muziekje door gespeeld wordt.   In groep zal dit eerder tot competitie en groepsdruk leiden om meer te presteren en onder invloed van testosteron de dominerende eigenschappen naar de voorgrond brengen.  Dit werkt het fanatisme in de hand en de drang om andere mensen ook aan te zetten tot lopen.  Ook de cultuurindustrie werkt hard aan het faciliteren van het hardlopen tot het organiseren van stadslopen toe met alle hinder die daarmee gepaard gaat.  De manier waarop dit mensen die niet lopen wordt opgedrongen is op zich al asociaal.


Het feit dat dit gepromoot wordt, werpt bij mij een hele andere reeks vragen op naar het waarom van het sporten en vooral naar het waarom van hardlopen.



Als we het fenomeen van het hardlopen in het licht van de eugenetische agenda houden past dit echter wel volledig in het plaatje: Het stimuleren van het androgyne, het induceren van stress, het aanspreken van vecht-vlucht mechanisme, het over-activeren van de basale ganglia en het limbisch systeem, het aanwakkeren van competitie en dominantie, kans op onvruchtbaarheid, vraag stimuleren naar implantaten, massaal hetzelfde doen, prestatiedwang, uiterlijke schijn.  Dit geeft een beeld dat dichter aansluit  bij de achterliggende motieven van deze Hype.  Deze effecten zijn de beoogde doelen en niet de zogenaamd gunstige invloed op je conditie.

1 opmerking:

  1. Good article. Your right. Also, the stay young and fit, which is globalisms ideal. Hummm, wouldn't you want your 'test subjects', healthy. Produce better results! (Hehe) ; }

    BeantwoordenVerwijderen